Warmtewisselaar

Het berekende object is een warmtewisselaar, waar bovenop een constructie met een schoorsteen is geplaatst, met een totale hoogte van 60.7 m. De wisselaar heeft een buiten diameter van ong. 5.5 m en een hoogte van 23 m. De schoorsteen, die d.m.v. een conus is verbonden heeft een diameter van d 1.35 m en is ong. 37.7 m hoog. De constructie bestaat voornamelijk uit platen, die zijn verstijfd door buitengelegen stalen profielen. De constructie is aan de binnenzijde bekleed met een brandwerende bekleding, maar die houdt het staal niet volledig vrij van de gegenereerde hitte. Daarom is de constructie berekend voor een temperatuur van + 65°C.
Gebruik van Dummy Rigids voor het model Zogenaamde “Stage brackets” zijn verbonden in twee niveaus aan de schorsteen. Omdat enkel de verstijvingprofielen van de schoorsteen berekend moesten worden en niet de brackets, zijn deze brackets staven als “dummy rigids” gemodelleerd. RFEM gebruikt stijve koppelingstaven als dummy rigids, waarvoor men scharnieren en andere eigenschappen kan definiëren. Zij kunnen niet gecontroleerd worden, maar het is toch mogelijk om snedekrachten te tonen van deze staven.

Peter en Partner

DOWNLOAD VOLLEDIG ARTIKEL ALS PDF

Spanningscontrole, Stabiliteits- en Trillingsberekening

Naast de algemene spanningscontrole van de verstijvers en het plaatwerk onderworpen aan de opgelegde druk, moest er een stabiliteitscontrole worden uitgevoerd van de profielen en de totale staalconstructie Voor de complexe stabiliteitsberekening hebben de ingenieurs de RFEM Add-on module RF-STABILITY, die de eigenwaarde berekening uitvoert.
Omdat het object is gebouwd in een aardbevingsgevoelig gebied en omdat de trillingen volgens de eisen van de producent buiten een bepaald bereik moeten blijven, is RF-DYNAM gebruikt om de trillingen te controleren. Tenslotte is ook de module PLATE-BUCKLING gebruikt om het plaatmateriaal te controleren op plooi.

Peter en Partner

RFEM Warmtewisselaar vervorming

Betrokken bedrijven

Constructeur

Peter & Partner
Ingenieur- und Sachverständigen-gesellschaft für Strukturmechanik
Am Sonnenhang 13
D-53804 Much
Tel.: +49 (0)2245/600077-0
www.ifs-peter-partner.de
info@ifs-peter-partner.de

Software

Ing.software Dlubal
www.dlubal.com