RFEM verplaatsing constructie

Verplaatsing Vechthoeve nabij Amsterdam

Eind van 2013 is nabij Amsterdam in Nederland de Vechthoeve, een houten, Pippi Langkousachtig huis, over een afstand van 500 meter verplaatst. Het huis moest verplaatsen vanwege de verbreding van rijksweg A1. In een tijdsbestek van drie maanden verhuisde Bresser uit ’s-Gravendeel het huis over land en water naar de eindbestemming op Landgoed Hoogerlust.

20131207_085153

DOWNLOAD HET VOLLEDIGE ARTIKEL ALS PDF

UNESCO

De ‘Vechthoeve’ is een onderdeel van het stelling van Amsterdam (UNESCO-erfgoed). Vanwege de grote cultuurhistorische waarde is besloten door opdrachtgever Rijkswaterstaat om het monument te verplaatsen naar een nieuwe locatie en een nieuwe functie te geven. Hierbij bleek transport over water de enige optie, waarbij twee dijken gepasseerd worden. Om de dijken niet te belasten zijn tijdelijke noodbruggen gebouwd gefundeerd op stalen damwanden.
T.b.v. van de ondersteuning tijdens het transport is een compleet nieuwe betonnen fundering gemaakt. Inpandig zijn zeventien buispalen geheid. Vervolgens is het 420 ton wegende gebouw via zeventien vijzels 2.7 m opgetild. Onder de nieuwe, 300 mm dikke fundering is vervolgens t.b.v. het transport een aantal SPMT (Self Propelled Modular Transporter) geschoven en is het transport uitgevoerd.

RFEM_en

Ontwerp van de wapening

In RFEM is een drietal modellen van 22×13.5 [m2] gemaakt: 1) Blijvende Nieuwe Situatie, 2) Transport, en 3) Vijzelen. Het model bestaat uit vlakken belast door lijnlasten (vijzels) en belasting uit de bovenbouw. De vijzels zijn gemodelleerd als verende steunpunten met verschillende eigenschappen per richting. De noodzakelijke wapening is bepaald met de module RF-CONCRETE Surfaces volgens de NEN-EN 1992.

20131122_143420

Betrokken Partijen

Rijkswaterstaat
www.rijkswaterstaat.nl

Hoofdaannemer

Bresser Grote Projecten
www.bresser.nu

Uitvoerend Ingenieursbureau:

Techniek en Methode B.V.
www.tenm.nu

Software:

Dlubal Software
www.dlubal.com