boomtoppen wandelpad

Skywalk Allgäu, een wandeling door de boomtoppen in Zuid-Duitsland

Een wandeling maken door de boomtoppen en genieten van het uitzicht over een adembenemend landschap is sinds dit voorjaar mogelijk in Schedegg, een kleine Duitse plaats bij Constance meer. De Allgäu skywalk is een pad met een lengte van ongeveer 500 m op een hoogte variërend van 15 tot 30 m, die leidt door de boomtoppen van de Allgäu alpen.

De constructie is gebouwd op ongeveer een hoogte van 1,000 m boven zeeniveau en bestaat uit tui- en hangbrugconstructies. Bovendien wordt het ondersteund door 14 torens met getuide kabels. De grootste toeristische attractie is een centraal gelegen uitzichttoren met een hoogte van 50 m welke bezoekers een prachtig uitzicht geeft over de Alpen en Lake Constance. De berekeningen van de gehele constructie zijn uitgevoerd met RFEM door Dlubal gebruiker Meyer+Schubart.

Hangbrug constructie van het pad (foto: © skywalk allgäu)

DOWNLOAD VOLLEDIG ARTIKEL ALS PDF

Constructie model

De constructie van de uitzichttoren heeft een driehoekige plattegrond met buiskolommen met een diameter van 508 mm die zijn gekoppeld met buisvormige dwarsbalken en verbanden in verschillende vlakken. De toren is op een hoogte van 30 meter gestabiliseerd met PV150 kabels vervaardigd door de Duitse firma Pfeifer. Bezoekers kunnen het pad bereiken door gebruik te maken van de trap of de lift met glazen vensters.

Een andere toren welke met een hoogte van 40 meter kleiner is heeft ook een driehoekige plattegrond (aan de rechterkant op bovenstaande afbeelding). De toren is van belang voor de stijfheid van het constructiemodel en zorgt voor een vast punt voor de verbinding naar de trap (boomtoppad). Het boomtoppad is een tuibrugconstructie met drie pylonen die minder gevoelig is voor trillingen in vergelijking met de hangbrug, die vooral belangrijk is voor het veilig gebruiken van de trap.

Afhankelijk van de spanlengte hebben de kabels van de hangbrug een diameter van 28.3 mm tot 36.3 mm. Om de voorkomen dat de tuikabels met een lengte van 68 m gaan os-cilleren als gevolg aerodynamische effecten zijn de gedeeltelijke gestabiliseerd met ondersteunende kabels welke dunner zijn dan de hoofdkabels. Tot slot, is het vermeldenswaardig dat het Duitse bedrijf Biedenkapp Stahlbau de M&T staalconstructieprijs 2011 in de categorie voor staalconstructies heeft gewonnen

Torenaanzicht in besneeuwd landschap.

De volgende bedrijven hebben bijgedragen aan de constructie

Eigenaar

Skywalk allgäu gemeinnützige GmbH

Architect

Karlheinz Thurm, Stetten, Duitsland

Constructeur

Meyer+Schubart, Wunstorf, Duitsland
www.meyer-schubart.de

Hoofdaannemer

Biedenkapp Stahlbau GmbH, Wangen, Duitsland