Buitenaanzicht Dali museum

Salvador Dalí Museum, Florida

In Januari 2011 heeft het Salvador Dalí Museum in St. Petersburg, Florida, zijn deuren voor het publiek geopend. Het bevat de grootste verzameling van Dali’s kunstwerken buiten Spanje, waaronder olieschilderijen, waterverftekeningen, gravures, foto’s, en sculpturen. Het architectonische hoogtepunt is het “Enigma”, een beglaasd atrium, dat glooit over de zijdes van de doosvormige gewapend betonnen gebouw. De constructieve berekening van dit unieke staal-glas constructies is uitgevoerd met RSTAB door de Dlubal klant Novum Constructies.

DOWNLOAD HET VOLLEDIGE ARTIKEL ALS PDF

Constructie

Het “Enigma” is een stalen buisconstructie bestaand uit meer dan 900 driehoekig gevormde glaspanelen die uitstulpende bobbels vormen. Geen twee glaspanelen binnen de gekromde glasconstructie, zijn identiek, zodat zij een werkelijk uniek beeld geven van St Peterburg;s pittoreske waterlijn.

De bouwers moesten een mysterie oplossen hoe de transparante constructie te vormen, te ontwerpen en op te hangen. De constructie 75.5 ft hoog, 105 ft breed en 27.5 ft lang moet namelijk orkaankrachten en rondvliegende rommel kunnen weerstaand.

HOK’s architect Weymouth noemt het Novum systeem ‘een visueel diagram, hoe de constructie zich gedraagt, omdat de driehoeken kleiner worden op de plekken met hoge spanningen.’

In 2010, HOK ontving de Novum Design Excellence prijs voor het iconische ontwerp van het Salvador Dali Museum.

Binnen aanzicht van spiraalvormige wand als trap. (Afbeelding: © Novum)

Bedrijven die hebben bijgedragen aan het ontwerp:

Architect

HOK, USA
www.hok.com

Engineering & Onderaanneming

Novum Structures LLC, USA
www.novumstructures.com

Aannemer

Beck Group, USA
www.beckgroup.com
www.beckgroup.com

Software

Dlubal Software GmbH
Tiefenbach, Germany
www.dlubal.com