RFEM klantproject hotel Tivoli oostenrijk

Ramada Hotel te Innsbruck Tivoli, Oostenrijk

In december 2011 is het Ramada Hotel geopend. Het veertien verdiepingen tellende hotel is direct gelegen aan ‘Olympiaworld’, Tirols grootste sport- en evenementen centrum. Het gebouw is één van de hoogste gebouwen in de prachtige Alpenstad. Vanaf het panoramaterras
op de elfde verdieping hebben bezoekers een adembenemend uitzicht over de Tiroler bergen en de Bergiselschans, een wereldberoemde skischans, die onderdeel is van het jaarlijkse Vierschansentoernooi. De Dlubal-gebruiker in.ge.na was verantwoordelijk voor het controle werk. De controleur heeft RFEM gebruikt om het 3D-model inclusief belastingen in te voeren en te berekenen.

DOWNLOAD HET VOLLEDIGE ARTIKEL ALS PDF

Constructie

Het betreft een nieuwbouwproject bestaand uit een hotel met veertien verdiepingen en een kelder. De hoofddraagconstructie is opgebouwd uit gewapend beton. De oost- en westgevel zijn gebouwd onder een hellingshoek van 73.2° gemeten vanaf het horizontale vlak. De horizontale en verticale belasting wordt afgedragen door de kolommen en de wanden van de centrale corridor, respectievelijk de gevelwanden. De gevelwanden hebben een dikte van 200 tot 250 mm afhankelijk van de belasting. De vloerdikte van de ondergrondse parkeergarage is 350 mm, de vloerdikte in de bovenbouw is 300 mm. De dakvloer heeft een dikte van 300mm. Alle andere tussenvloeren hebben een dikte van 250 mm. De fundering onder het gebouw bestaat uit een plaatfundering met diktes van 1.00 m, 0.60 m en 0.30 m. In gebieden zonder bovenbouw zijn strookfunderingen en poeren toegepast. Tijdens de buitengewone situatie m.b.t. aardbeving is er door berekening duidelijk geworden dat er trek op de fundering optrad in het Westelijke gedeelte van het gebouw. Om de kantelstabiliteit te garanderen zijn in het beschreven gebied GEWI-ankers aangebracht.

De volgende bedrijven hebben bijgedragen aan de constructie

Gebouweigenaar

Porr Projekt und Hochbau AG
A-6175 Kematen

Controlewerkzaamheden

in.ge.na.
A-6020 Innsbruck
www.ingena.info

Software

Dlubal Software GmbH
D-93464 Tiefenbach
www.dlubal.com