RFEM Nieuw Indisch Onderzoekstation ‘Bharati’, Antarctica

Nieuw Indisch Onderzoekstation ‘Bharati’, Antarctica

Tijdens de Antarctische zomer maanden van het jaar 2010/2011 en 2011/12, werd een nieuw onderzoekstation gebouwd in Oost Antarctica voor het Indische Ministerie voor Aardwetenschappen. Het ontwerp en de berekeningen zijn gemaakt door de Duitse kantoren van BOF architecten en IMS Ingenieurgesellschaft in Hamburg. Het complexe constructie model bestaat uit een omhullende staalconstructie en een totaal van 134 geïntegreerde containers, die voor de afdracht van verticale en horizontale belastingen zorgen. De definitieve constructieberekening is uitgevoerd door het Duitse constructiebureau KSF in Bremerhaven.

DOWNLOAD VOLLEDIG ARTIKEL ALS PDF

Constructie

Het onderzoekstation heeft een plattegrond van 30 x 50 m2, is meer dan 12 m hoog en heeft over het grootste gedeelte twee bouwlagen. Het gebouw is ontworpen voor een minimum levensduur van 25 jaar.

De constructie is grotendeels opgetild en gebouwd op stalen kolommen om de impact van sneeuw stormen te minimaliseren. De fundering bestaat uit 83 GEWI palen (injectie palen) welke in de rotsachtige ondergrond zijn aangebracht. Het onderzoeksstation wordt bloot-gesteld aan extreme windbelasting. De dynamische druk van windvlagen welke gegeven wordt in het windrapport is 2.6 kN/m².

De stijfheid wordt verkregen door aan de voorzijde diagonale kolommen aan te brengen welke in een Y-vorm worden geplaatst én door een gewapend betonnen kern aan de achterzijde.

Vervorming van het onderzoekstation in RSTAB (screen shot: Dlubal)

Berekening in RSTAB

Omdat er hoge eisen werden gesteld aan het gebouw met betrekking tot bruikbaarheid (vervorming, natuurlijk frequentie, etc.) was het noodzakelijk om de berekening van het vervormingsgedrag zo realistisch mogelijk te maken. Daarom is het ruimtelijke model ingevoerd en ontworpen in RSTAB. Alle dragende doorsnedes van de geïntegreerde container modules, alsmede de omhullende staalconstructie kunnen worden getoond in het programma. De afschuifstijfheid van de container wanden wordt in rekening gebracht door vervangende diagonalen. Op dezelfde manier is het mogelijk om in detail de verbinding tussen de containers en de staalconstructie evenals de containers tegen elkaar in het rekenmodel te presenteren.

De volgende bedrijven hebben meegeholpen aan de constructie

Eigenaar

NCAOR – Nationaal Centrum voor Antarctisch & Ocean Onderzoek, India

Management

KAEFER Constructie GmbH, Bremen, Duitsland

Hoofdconstructeur

IMS Ingenieurgesellschaft mbH, Hamburg, Duitsland
www.ims-ing.de

Constructeur Bouwfase
KSF GmbH & Co. KG, Bremerha-ven, Duitsland
www.ksf-ing.de

Software

Dlubal Software
www.dlubal.com