rekenwaardes van snedekrachten in RFEM

Houtsnijwerkplaats

Een buitengewoon project ontstond toen het architectenbureau Bergmeister-Wolf een ontwerp maakte voor een nieuwe werkplaats voor houtsnijwerkkunst in Val Gardena, Zuid Tirol.

Omdat de driehoekige gevel slechts gedeeltelijk kan worden gebruikt voor het plaatsen van belastingen, geeft dit grote uitdagingen aan de verantwoordelijke constructeur. Het is de Italiaanse Dlubal gebruiker Schrentewein & Partner gelukt om de opdracht uit te voeren door voornamelijk interne delen van het gebouw te gebruiken voor het overbrengen van de belastingen.

DOWNLOAD VOLLEDIG ARTIKEL ALS PDF

Constructie

De gevel van het gebouw laat het snijwerk in een houtenblok zien, welke zichtbaar is van zowel de buitenzijde als de binnenzijde.

De ruimtes voor tentoonstellingen en verkoop zijn op de begane grond. De werkplaats voor beeld-houwers en schilders (schilderen van de houten figuren) zijn op de eerste verdieping. Op de bovenste verdieping is een groot appartement ingericht.

Een andere moeilijkheid voor de constructeur is het feit dat de begane grond slechts enkele muren bevat, en dat slechts enkele van deze muren op elkaar staan.

Schrentewein & Partner heeft hier-voor de volgende oplossing gevonden: Ze hebben bijna elke wand in de eerste verdieping als een wand hoge balk bestaande uit ‘cross laminated timber’ (CLT) ontworpen. De langste muur heeft een lengte van 13.7 m. De wanden in de eerste verdieping dragen de belasting van de vloer en plafond van die vloer en brengen de belasting over naar de wanden en de stalenkolommen op de begane grond.

De plafonds zoals dragende binnen wanden bestaan uit CLT. Deze zijn ontworpen als doorgaande balken om de vervorming binnen de grenzen te houden. Het plafond wordt concentrisch ondersteund door verschillende kolommen op de begane grond.

Doordat stijve wanden op de begane grond ontbreken, is de vloer daarboven zeer stijf uitgevoerd (t=20 cm). De vloer brengt de belasting over naar de kern (trap), die asymmetrisch is geplaatst en gemaakt van gewapend beton.

RFEM_en1

De volgende bedrijven hebben bijgedragen aan de constructie

Eigenaar

Perathoner Ulrich KG of Daniel Pera-thoner & Co., I-St. Ulrich in Val Gardena
www.ulpe.com

Architekt

Bergmeister architekten
I-Brixen/A-Vienna
www.bergmeisterwolf.it

Hoofdconstructeur

Lignaconsult Schrentewein & Partner GmbH, I-Bolzano
www.lignaconsult.com

Houtconstructie

Ligno System KG of Sacco M. & Co.
I-St. Ulrich in Val Gardena
www.lignosystem.it

Software

Dlubal Software GmbH
Tiefenbach, Germany
www.dlubal.com