Veel gestelde vragen

Bijgaand treft u een lijst met veelgestelde vragen:

Ja, dat is mogelijk, graag ontvangen wij vooraf een tekening van het project welke u deels uitgewerkt wilt zien.

Het programma is zeer gebruiksvriendelijk en met behulp van de bijgeleverde handleiding en de demonstratie- en instructiefilms welke terug te vinden zijn op deze website onder het tabblad software cq. support is het zeker mogelijk om uzelf de software eigen te maken.

Als u de logische stappen volgt volgens de Navigator balk, dan wordt automatisch langs de constructie-gegevens m.b.t. de geometrie, profielen, materialen en steunpunten geleidt, waarna u vervolgens de belastingen kunt invoeren. Tenslotte volgt dan automatisch de resultaten en de wizard m.b.t. het berekeningsrapport.

Er zijn reeds meer dan 150 gebruikers in Nederland. Een selectie van deze klanten vind u terug onder het tabblad Nationale referenties op de website. Voor een volledige actuele lijst kunt u contact met ons opnemen.


Ja, dat is mogelijk, graag verwijzen wij u naar de digitale prijslijst, welke beschikbaar is onder het tabblad Software > Prijsoverzicht op deze website.

De software wordt gemaakt in Duitsland en Tjechië en de ontwikkeling wordt aangestuurd vanuit Duitsland. RFEM Nederland is verantwoordelijk voor de vervaardiging van de Nederlandse Nationale Bijlages m.b.t. de Eurocodes.

Per land worden de wensen geïnventariseerd door sales en productengineers. Op basis van prioriteiten, relevantie en hoeveelheid klanten welke dezelfde wens hebben geuit wordt voor elke nieuwe versie een aantal wensen (zogenaamde features) geselecteerd welke geïmplementeerd worden.

Voor de interface kan gekozen worden voor vele talen waaronder Frans, Spaans, Engels of Duits en de documentuitvoer is mogelijk in de talen Frans, Spaans, Italiaans, Engels, Duits en het Nederlands. Op dit moment wordt er gewerkt aan een Nederlandse vertaling van de software interface.

Nee, maar gezien de lage kosten welke u betaald voor het service contract raden wij het u wel aan om een service contract af te sluiten, zodat u ook support en updates krijgt.

Ja, dat is gekoppeld. Per licentie betaalt u een extra bedrag. Het aantal aanvullende modules is echter niet van toepassing op de hoogte van het onderhoudsbedrag.

Er bestaan twee soorten servicecontracten waarvoor u kunt kiezen, namelijk

Servicecontract Standaard: u ontvangt support via email of fax en updates voor het RSTAB of RFEM. U krijgt Updates voor het programma RSTAB of RFEM. De totale kosten per jaar bedragen:

basislicentie: 600 euro; 200 Euro/plus – licentie

Servicecontract Pro: u ontvangt prioriteit support via email, fax of telefonisch met garantie dat u binnen redelijke tijd wordt teruggebeld, indien de support niet in staat is om direct u oproep aan te nemen. Indien noodzakelijk wordt online een demonstratie of uitleg aan u gegeven. U krijgt Updates voor het programma RSTAB of RFEM. De totale kosten per jaar bedragen:

basislicentie: 1200 euro; 400 Euro/plus – licentie

Er wordt een staffeling toegepast van minimaal 55% korting op de tweede licentie en de daaropvolgende licenties t.o.v. 1 licentie listprijs.

De software biedt functionaliteiten welke kunnen worden ingezet bij vele vraagstukken zoals staal, beton, hout en glas berekeningen met de daarbij behorende controles. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om Solids of volume elementen te gebruiken. Wereldwijd zijn er meer dan 10000 gebruikers en RFEM is hierdoor een bewezen succesvol rekenprogramma op de internationale markt. Ondanks de vele mogelijkheden is het programma zeer gebruiksvriendelijk met een duidelijk, overzichtelijk en simpel te genereren document. Tevens is de benodigde investering voor het verkrijgen van de software erg aantrekkelijk. Het onderhoudsbedrag is gering en er wordt een staffeling in de prijs toegepast waarvoor geldt: 2de licentie en meer minimaal 55% korting op de listprijs van de eerste licentie.

RSTAB is enkel een stavenprogramma. RFEM is een stavenprogramma én een eindige elementenprogramma. RSTAB gebruikt t.o.v. RFEM een andere solver en speciale solvertoepassingen, die specifiek zijn toegespitst op het berekenen en modelleren van ruimtelijke stalen staafconstructies. Onderhuids zijn RSTAB en RFEM echter verder hetzelfde, waardoor gebruikers eenvoudig RFEM-bestanden met enkel staven kunnen inlezen in RSTAB en/of RSTAB-bestanden kunnen inlezen in RFEM.

Voorlopig zullen beide programma’s naast elkaar blijven bestaan, omdat veel mensen nog zeer tevreden zijn over RSTAB.

MSc Engineering bv met als handelsnaam RFEM Nederland is de reseller voor het bedrijf Dlubal in Nederland en deels België. RFEM Nederland ondersteunt Dlubal m.b.t. de noodzakelijke ontwikkelingen voor de Nederlandse markt. RFEM Nederland is hierdoor verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling van de software en de implementatie van de Nationale Bijlagen volgens de Eurocodes. Voorts heeft RFEM Nederland een niet-onbelangrijke stem in de nieuwe ontwikkelingen van Dlubal, zodat de software optimaal gaat aansluiten bij de Nederlandse markt.

Op dit moment is speciaal voor Nederland in ontwikkeling: Invloedsvlakken m.b.t. Bruggen, Voorgespannen Beton, Verbeteringen m.b.t de betonmodules, Het importeren van bestanden uit andere rekensoftware en de BIM-koppelingen met Revit en Tekla Structures.

Ja, RFEM heeft een stand-alone programma voor het berekenen van dikke en dunwandige doorsnedes. M.b.t. voorgespannen beton is er een speciale module in RFEM, genaamd RF-Tendon Design die zowel snede controles uitvoert volgens de NEN-EN 1992, maar ook de liggerberekening doet.

Ja, deze kun je downloaden via www.dlubal.com. Je moet het formulier invullen en een kopie van je collegekaart meesturen. Vervolgens ontvang je een speciaal bestand, dat je tijdens de RFEM installatie kunt gebruiken.

Ja, u krijgt een hoge korting (55%) bij aanschaf van meerdere licenties. Vraag een van de adviseurs voor een voor u op maat gemaakt investeringsvoorstel.

Bij RFEM betaalt u enkel voor de door u gekochte versie. Voor deze versie krijgt u met een service contract altijd de laatste updates. Indien er een nieuwe versie van RFEM uitkomt met voor u interessante nieuwe toepassingen dan kunt u een upgrade kopen. Deze upgrade is meestal een gering bedrag.

U kunt het model vergelijken met de bekende Office producten, waarbij u een versie koopt die voor u een aantal jaar valide is, totdat u door bijvoorbeeld een nieuw Operating System of andere wensen wilt upgraden naar bijvoorbeeld een 2010-versie.

Ja, er bestaat ook een netwerk licentie van RFEM. Met een netwerklicentie kunt u efficiënter gebruik maken van uw licenties en aanvullende modules. Ook kunt u via een VPN-verbinding gebruik maken van uw netwerklicentie op uw kantoor.

De prijs bedraagt eenmalig 20% van de listprijs van de 1e licentie met een minimale prijs van 250 Euro. Neem contact op met een van de adviseurs en om te bepalen of een netwerklicentie voor u meerwaarde heeft.

Ja, RFEM heeft een drietal pakketten: RFEM STEEL EC3, RFEM STEEL DETAILS en RFEM CONCRETE EC2. Deze pakketten zijn speciaal gemaakt voor constructies die staalconstructies willen controleren volgens de Eurocode 3 (RFEM STEEL EC3), staaldetails moeten controleren m.b.v. bijvoorbeeld Solids (RFEM STEEL DETAILS) of betonconstructies moeten controleren volgens de Eurocode 2 (RFEM CONCRETE EC2)

Ja, RFEM wordt Windows Vista en Windows 7, 8 en 10. Windows XP wordt niet meer ondersteund.

Ja, dit is mogelijk via de gratis tool van Bentley (producent van Staad Pro) genaamd Integrated Structural Modelling (ISM). Modellen worden dan ingelezen via ISM waarbij informatie m.b.t. profielen, geometrie, rotaties e.d. wordt uitgewisseld. U kunt ISM downloaden via:

http://www.bentley.com/en-US/Products/Structural+Analysis+and+Design/ISM/

Download de korte handleiding: ISM from Bentley

Ja, u kunt informatie inlezen via de XML interface.

Zie hiervoor ook onze speciale pagina: korte-handleiding-scia-engineer-invoer-in-rfem

‘Voor het aanvragen van een bouwvergunning dient de opdrachtgever een aanvraag in bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van een gemeente. Dit op basis van het ontwerp van zijn adviseurs. Welke informatie minimaal moet worden aangeleverd, is nader vastgelegd in het Biab (Besluit indieningsvereisten aanvraag bouwvergunning).’

Voor meer informatie: http://www.aeneas.nl/indieningsvereisten-van-eem-berekeningen.49823.lynkx