RFEM vervormingen van energiecentrale

Energiecentrale in Medupi, Zuid-Africa

De Zuid-Afrikaanse energie leverancier Eskom heeft een van de grootste kolengestookte energie-centrales ter wereld gebouwd, 400 km ten Noorden van Johannesburg in Medupi. Het heeft een vermogen van 4800 MW en bestaat uit zes blokken van 800 MW. De energiecentrale bevat de meest moderne behuizingssystemen voor de reductie van stof. De behuizing-blokken, die een modulaire opbouw hebben, zijn gecombineerd elke 12 blokken met 2 x 7 = 14 onderdelen; elke eenheid is samengesteld uit twee delen (dubbele dozen).
De zes behuizingsdelen, die worden ondersteund door balken, vakwerken en kolommen hebben de volgende afmetingen:

breedte: 36 m
lengte: 48 m
hoogte: 27 m

Eén doos van elk deel is verbonden met een energiecentraleblok.

Doorsnede as D

DOWNLOAD HET VOLLEDIGE ARTIKEL ALS PDF

Berekening in RFEM

Het Duitse ingenieursbureau Prof. Schmidt & Partner, sinds lange tijd een gebruiker van Dlubal software, is door Balcke-Dürr, een Duits bedrijf, dat industriële filtersystemen produceert, opgedragen om een constructieve berekening uit te voeren van het behuizingsysteem, inclusief de benodigde ondersteuningen van de leidingen, en het trappenhuis.
De ondersteuningsconstructie met de globale afmetingen w/l/h = 18m/48m/27m is gemodelleerd in RFEM, omdat het handig leek om het hele model in te voeren in een Eindige Elementenprogramma.
De ingenieurs werden in het bijzonder uitgedaagd door de Zuid-Afrikaanse bouwnormering en –eisen en door de toe te passen profielen en materialen, die moesten worden toegepast.
De zeer uitgebreide database van RFEM heeft goed geholpen bij het vinden van de juiste oplossingen.
Tevens is de constructie berekend door een statische en dynamische berekening, rekening houdend met de verschillende temperaturen en een eventuele aardbeving.
Het rekenmodel bestaat uit 5021 knopen, 809 vlakken, 179 profielen en 8909 staven. De bouw is begonnen in de zomer van 2011.

 Weergave van de Vervorming van de gehele constructie in RFEM (www.p-s-p.de)

Betrokken bedrijven

Opdrachtgever

Eskom Enterprises
Sandton / Zuid Afrika
www.eskom.co.za

Aannemer

Hitachi Power AFRICA Pty Ltd.
www.hitachi-power.com

Onderaannemer, filter systemem

Balcke-Dürr GmbH
Ratingen, Germany
www.balcke-duerr.de

Constructeur

Prof. Schmidt & Partner
Büro für Konstruktiven Ingenieurbau
Kruppstraße 98
D-45145 Essen
www.p-s-p.de

Software

Dlubal Software
www.dlubal.com