RFEM boomtoren

Boomtoren Lipno, Tsjechië

In de zomer van 2012 is de eerste Tjechische boomtop wandelroute geopend in Lipno in aanwezigheid van Václav Klaus, de toenmalige president van de Tsjechische Republiek. Een route met een lengte van 675 m loopt naar de toeristische hoofdattractie: de boomtoren. Op het bovenste platform op een hoogte van 40, kunnen bezoekers genieten vanaf het houten platform van het wonderschone uitzicht over Šumava Nationale Park en de Lipno Dam over de Vltava rivier. In het hart, de toren bevat een glijbaan van 52 m lengte, die de langste gesloten glijbaan van Tsjechië bevat.

Beeld van het binnenste van de toren Boomtoweren met het verbonden boomtoppad (foto’s: WIEHAG)

DOWNLOAD VOLLEDIG ARTIKEL ALS PDF

De Boomtoren

De torenconstructie bestaat uit een externe ring gebaseerd op negen gelijmde, gelamineerde houten kolommen, die zijn geplaatst in een rotatie-symmetrie met een hoekverschil van 40o elk, die derhalve een veelhoekige, ruimtelijke constructie vormt. Binnen in de toren is een staal pylon gemaakt van een ronde pijp opgetrokken. Stalen spiraalvormige trappen, stalen roosters en een tunnelvormige glijbaan zijn aan de pyloon vastgemaakt die verbonden is met de toren op twee niveaus: op 24 m en 40.2 m. Bezoekers hebben toegang tot de toren via boomtoppad die eindigt op 24 m boven de grond of de via de spiraalvormige trap. Van daaruit kan men het panorama platform bereiken via de houten spiraalvormige constructie die aan de houten kolommen is vast-gemaakt via uitgekraagde stalen liggers.
De constructie is verstijfd via een fijn maas van diagonale stalen staven die in de houten kolommen zijn verankerd. Verder zijn er nog een viertal horizontale ringvormige constructies van stalen pijpen toegevoegd aan het onderste gedeelte van de toren.

Model en vervorming in RSTAB (screen shot: Dlubal)

De volgende bedrijven hebben bijgedragen aan de constructie

Eigenaar

Stezka korunami stromu s.r.o.
CZ-38278 Lipno nad Vltavou

Architect

Architect Josef Stöger
Weberstraße 24
D-94513 Schönberg

Hoofdconstructeur

Ing.-Büro Wolf GmbH
Dr.-Ernst-Derra-Straße 2
D-94036 Passau

Torenconstructeur

WIEHAG GmbH
Linzer Straße 24
A-4950 Altheim
www.wiehag.com

Software

Dlubal Engineering Software
Am Zellweg 2
D-93464 Tiefenbach
www.dlubal.com