RFEM klantvoorbeeld bijzonder constructie

Bahá’í-tempel, Chili

Bahá’í-tempel van Zuid Amerika

Eind 2014 wordt in Chili een heel bijzondere constructie opgeleverd: de “tempel van het licht”, één van de acht Bahá’i-tempels wereldwijd. De Bahá’í-religie heeft ongeveer zeven miljoen volgelingen, verspreid over India, Iran, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika.
Na jaren van plannen is de opdracht toegekend aan Dlubal klant Josef Gartner GmbH. De opdracht omvat het ontwerp en de bouw van de gehele constructie met uitzondering van de fundering.

RFEM_en

DOWNLOAD HET VOLLEDIGE ARTIKEL ALS PDF

 

Constructie

De vorm van de tempel is vergelijkbaar met een negenbladige bloesem van een lotusbloem. Het gebouw heeft een diameter van ongeveer 34 m en een hoogte van 30 m. De fundering bestaat uit een voet-plaat met daarboven een twee verdiepingen tellende betonnen constructie.
De bouwplaats bevindt zich in een gebied met een hoog seismisch risico. Hierdoor bleek het noodzakelijk om de constructie horizontaal los te koppelen van de grond. Hiervoor zijn in totaal tien zogenaamde ‘friction pendulum bearings’ aangebracht tussen de betonkolommen en het tweede tussenliggende plafond.

De gevelconstructie is uitgevoerd als een vakwerkligger met een boven- en onderregel bestaande uit rechthoekige doorsnedes, de diagonale verbindingselementen bestaan uit buisvormige doorsnedes.
De negen bloembladen zijn identiek en komen op het hoogste punt samen en vormen een lichtkoepel (oculus). Het constructieve skelet wordt gevormd door een intern raamwerk bestaande uit ronde buizen met grotere wanddikte en een diameter d = 323,9 mm.
Het eerste ontwerp is gemaakt met de software Rhinoceros. Daarna is het 3D model geëxporteerd naar RSTAB en RFEM en verder geoptimaliseerd.
Gartner heeft uiteindelijk met behulp van RSTAB en RFEM de staalconstructie berekend, waarbij rekening is gehouden met de impact van aardbevingen.

 

Modell_bearbeitet

De volgende bedrijven hebben bijgedragen aan de constructie:

Gebouw eigenaar

National Spiritual Assembly of the Bahá’ís of Canada,

www.ca.bahai.org

Architect

Hariri Pontarini Architects, Toronto, Canada

www.hariripontarini.com

Berekeningen, bouw en realisatie (staal en gevelafwerking)

Josef Gartner GmbH, Würzburg, Duitsland,

www.josef-gartner.permasteelisagroup.com

Software

Dlubal Software GmbH, Tiefenbach, Duitsland,

www.dlubal.com

Nachtbaustelle_bearbeitet